До 30 години в САЩ ще се развие пояс на екстремна горещина, който ще се простира от Луизиана, в южната част на страната, до езерото Мичиган, в северната част, прекосявайки Средния запад, предаде Франс прес, като се позова на изводите на нов доклад. 

Тази зона, в която живеят над 100 милиона американци и обхваща една четвърт от страната, ще преживява през 2053 г. най-малко един ден на екстремна горещина годишно, в който температурата ще се усеща като над 51 градуса по Целзий, се казва в доклада на организацията с нестопанска цел "Фърст стрийт фаундейшън".

Рекордно много пожари в Югозападна Европа през 2022 г.

Понастоящем това е в сила само за около 50 окръга в страната, в които живеят 8 милиона души. След 30 години това ще касае над 1000 окръга, по-специално в щатите Тексас, Луизиана, Арканзас, Мисури, Илинойс, Айова, Индиана и южните части на Уисконсин.

За своите прогнози организацията се базирала на умерени сценарии на климатолозите в Междуправителствената комисия за климатични изменения към ООН, при които пикът на емисиите на парникови газове ще бъде достигнат през 40-те години, преди да започне спад.

Отвъд тези екстремни температури, цялата страна би трябвало да се затопли. Средно 7 дни от годината, които сега са най-топли на местно ниво ще нараснат до 18 дни годишно след 30 години.  Броят на опасните дни, дефинирани като дни с температури, достигащи почти 38 градуса по Целзий, ще нараснат в южната част на страната.

В района на Мексиканския залив много зони вече отчитат около 100 дни на година с тези температури, но през 2053 г. те ще станат над 120 дни.

Горещите вълни в САЩ също ще се удължат. След 30 години големи райони на Тексас и Флорида ще преживяват до над 70 последователни дни с температури, усещани като 38 градуса по Целзий.
БТА