Погром в Атина след протестите с насилие
Погром в Атина след протестите с насилие / снимка: Reuters

Сериозни щети са нанесени на инфраструктурата в Атина по време на днешните съпроводени с насилие протести срещу обявените от правителството мерки за строги икономии, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Разбити тротоари, опустошени градинки, изпочупени автобусни спирки и пътни знаци, над шестотин подпалени контейнера и кошчета за боклук е печалната равносметка от днешните размирици, съобщи Столична община.           

Значителни са и щетите, нанесени на Паметника на незнайния войн пред сградата на парламента, парчета от който са били използвани от демонстранти, за да замерят силите на реда.           

Сериозно е пострадала и сградата на Областната управа на Атина, където по обяд са нахлули група анархисти. Нападателите са изпочупили прозорците на приземния етаж с лостове, след което са залели помещението с бензин и са го подпалили. По същото време областният управител на Атина Янис Сгурос и неговият екип са заседавали на седмия етаж, но са успели да напуснат сградата невредими.

Кметът на Атина Никитас Какламанис изрази възмущението си от разрушенията, "причинени от хора, които със сигурност не са работници, протестиращи срещу икономическите мерки".

Същевременно полицията оповести имената на тримата банкови служители, които загинаха днес при предизвикан от демонстранти пожар в клон на банка Марфин в центъра на Атина.

Загиналите са 35-годишната Параскеви Зулия, 32-годишната Ангелики Папатанасопулу и 36-годишният Епаминондас Цакалис. Тримата са починали от задушаване с дим.

Тялото на мъжа е било намерено на стълбището между първия и втория етаж на сградата, където вероятно е паднал, докато се е опитвал да слезе в приземния етаж и да избяга. Едната жена е намерена в офис на втория етаж, а другата е паднала близо до терасата, докато се е опитвала да излезе навън, за да си поеме въздух, съобщи съдебният лекар Филипос Куцафтис.

Полицията е започнала акция по издирването и залавянето на извършителите на палежа, пише БТА.

Във връзка с днешните инциденти полицията в Атина е задържала 40 души. Общо 29 нейни служители са пострадали при сблъсъците.

Заради трагичните събития футболната федерация реши да отложи за утре срещата между отборите на ПАОК и Олимпиакос, съобщава АНА-МПА.