Сделка за маски, купени от здравното министерство, може да вкара здравния министър на Германия Шпан в конфликт на интереси
Сделка за маски, купени от здравното министерство, може да вкара здравния министър на Германия Шпан в конфликт на интереси / iStock/Getty Images
В Германия фирма с участие на съпруга на министъра на здравеопазването Йенс Шпан продала половин милион маски на Министерството на здравеопазването, съобщи „Der Spiegel”, с позоваване на документ, предоставен от ведомството в Бундестага.



Миналата година министерството е закупило над половин милион медицински маски от класа FFP2 от фирмата Burda GmbH (Burda GmbH), свързана с Даниел Функе, съпруг на здравния министър на Федерална република Германия Йенс Шпан.



Даниел Функе лобира за компанията и ръководи нейния офис в Берлин. По този начин, както пише изданието, сделката може да означава конфликт на интереси. Според документ, представен в Бундестага, от Burda GmbH са закупени медицински продукти за общо 909 хиляди евро.

През първия период на ограничения в страната в Германия имаше недостиг на маски. Тогава министерството на Шпан спешно реши проблема. От Burda заявиха, че Функе не е участвал в сделката и дори не е знаел за нея.

Функе е във фирмата от 2007 г., а през септември 2019 г. поема поста шеф на офиса в Берлин.

Превод и редакция: DarikNews