Протестите в Ирак
Протестите в Ирак / БГНЕС
Тази сутрин се очаква протестите да избухнат с нова сила
Антиправителствените протести в Ирак, при които в началото на октомври загинаха над 150 души, бяха подновени снощи, още преди обявеното за днес активизиране на многобройните привърженици на шиитския лидер Моктада Садр, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Правителството на Адел Абдел Махди, дошъл на власт само преди година, вдигна по тревога всички сили за сигурност в страната. През изминалата нощ те разпръснаха с водни оръдия десетките демонстранти, протестирали на входа към "Зелената зона", в която се намират сгради на държавната администрация и американското посолство, съобщиха очевидци.
 

Моктада Садр се кани да подкрепи с целия си авторитет протестното движение срещу корупцията в държавното управление. Демонстрантите настояват за нови работни места и действащи комунални служби в страна, която е богата на петрол, но страда от хроничен недостиг на електричество и питейна вода.
 

Ирак с мерки срещу влизането на американски сили на негова територия


Бившият командир на въоръжени милиции, станал водач на недоволстващите, призова своите привърженици да излязат на улиците и прикани бойците си да имат готовност "да защитят демонстрантите", което вдъхва опасения от ново насилие в страната.

Тази сутрин се очаква протестите да избухнат с нова сила.