/ ThinkStock/Getty Images
Йенс Нигаард Кнудсен, създал емблематичната минифигура на Лего със сменяеми крака и торсове, е починал от амиотрофична латерална склероза (ALS), в хоспис, където са се грижели за него, съобщи АФП, цитирайки негов бивш колега.
78-годишният дизайнер е починал в сряда в болница, където е бил настанен последната седмица, според неговия бивш колега Милан Педерсен.

Лего ще рециклират старите тухлички

"Въображението му бе фантастично. Не буря, а по-скоро ураган от блестящи идеи, толкова много имаше той", каза Милан Педерсен за АФП.

Йенс Нигаард Кнудсен бе дизайнер на датския производител на тухлите играчки от 1968 до 2000 година.
Той работи върху разработването на легендарната минифигурка с подвижни ръце и крака през 70-те години на миналия век, преди да бъде представена на света за първи път през 1978 г.

Според Лего, когато фигурата е създадена, било решено, че освен жълто лице с неутрално щастливо изражение, тя няма да има пол или раса, за да бъдат те „определени от детската игра и въображение“.

Показаха уникално Лего „Бугати Широн“ в Лондон (ВИДЕО)

"Той бе човек на идеите. Фигурата бе създадена така, че да има живот в къщите", сподели вдовицата му Мариана Нигаард Кнудсен пред телевизионния оператор TV2. „По онова време къщите на Лего бяха празни, но след това той нарисува този човек“, добави тя

Освен Лего фигурката, Нийгард Кнудсен разработва и някои от класическите теми на Лего, като „Космос“ и „Пирати“.

Основана през 1932 г. от Оле Кирк Кристиансен, служителите на Лего наброяват над 17 000 души в края на 2018 година. Емблематичната тухла Лего започва да се произвежда през 40-те години, според компанията, е пусната в съвременния си вид през 1958 г.
БГНЕС