Американският студент Ото Уормбиър
Американският студент Ото Уормбиър / БГНЕС, архив
Американският студент Ото Уормбиър, който бе държан в затвор в Северна Корея в продължение на 17 месеца и върнат в САЩ в състояние на кома преди по-малко от седмица, е починал в болница в Синсинати, щата Охайо, съобщи семейството му в изявление, цитирано от Ройтерс.

"За нещастие ужасяващото отношение, което синът ни е получил от севернокорейците, направи така, че да не е възможен никой друг изход освен трагичният, който се случи днес", пише семейството на 22-годишния студент.
Северна Корея освободи американски студент, той се завърна в родината

Лекари съобщиха, че младежът е бил приет с тежки мозъчни увреждания, отбелязва Франс прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди "бруталния режим" на Пхенян след новината, че студентът е починал.

"Случиха се много ужасни неща. Но поне го върнахме у дома да е с родителите си", заяви Тръмп.

"Това е брутален режим", добави Тръмп по адрес на КНДР.

Януари 2016: Северна Корея задържа американски студент за "враждебен акт"

Ото Уормбиър бе арестуван от комунистическия режим през януари 2016 г. При завръщането си в САЩ той е имал тежки мозъчни увреждания.
Уормбиър бил арестуван за опит да открадне пропаганден афиш, докато бил в Северна Корея на организирано пътуване. Севернокорейският Върховен съд го осъди на 15 години каторжен труд за подривна дейност.

Доналд Тръмп подчерта решимостта си "да попречи невинни да изживяват подобни трагедии в ръцете на режими, които не спазват върховенството на закона или най-елементарното благоприличие".

"Няма нищо по-трагично за родители от загубата на дете в разцвета на живота. Нашите мисли и молитви са със семейството на Ото, приятелите му и всички, които са го обичали", заяви Тръмп.