Северна Корея осъди американски студент на 15 години в трудов лагер
Северна Корея осъди американски студент на 15 години в трудов лагер / Thinkstock/Getty Images, снимка в текста: БГНЕС

Американският студент, който призна, че е откраднал пропаганден плакат от хотел в Северна Корея, бе осъден на 15 години принудителен труд за престъпления срещу държавата, съобщи днес Синхуа, цитирана от Франс прес.

Северна Корея осъди американец на 15 години каторга

Присъдата бе произнесена от Върховния съд на Северна Корея, допълни китайската агенция в кратка информация с източник Пхенян.

Двадесет и една годишният Ото Уормбиър, студент от Университета на Вирджиния, призна в края на февруари, че е извършил "тежки престъпления" срещу държавата.

Затворен в Северна Корея американец се появи пред медиите

Уормбиър заяви тогава, че жена духовник му предложила кола втора ръка на стойност 10 000 долара, ако занесе плаката като трофей в църква в САЩ. Тя обещала църквата да плати на майка му 200 000 долара, ако той бъде заловен в Северна Корея и не се върне повече.

Северна Корея осъди американски студент на 15 години в трудов лагер
netinfo

Северна Корея отдавна прилага практиката да арестува чужденци и в миналото се е случвало да използва вкарани в затвора американски граждани, за да уреди визити на високопоставени американски държавни служители, тъй като Пхенян и Вашингтон не поддържат официални дипломатически отношения.

Източник: БТА