Северна Корея задържа американски студент за враждебен акт
Северна Корея задържа американски студент за враждебен акт / ThinkStock/Getty Images

Северна Корея съобщи за ареста на студент от американски университет заради "враждебен акт, оркестриран от американското правителство и имащ за цел да подкопае устоите на страната", предаде Асошиейтед прес.

С формулировки, наподобяващи предишни севернокорейски твърдения за външни заговори, медиите в КНДР информираха, че студентът от Университета на Вирджиния е влязъл в КНДР под прикритието на турист и е "заговорничил за унищожаване на севернокорейското единство с мълчаливото съгласие на американското правителство и като част от негова машинация".

Канадски пастор копае дупки по осем часа на ден в Северна Корея

КЦТА разпространи кратко съобщение за арестуването на студента Уормбиър Ото Фредерик, без да уточни кога е станало или в какво се е състоял "враждебният акт". Северна Корея понякога изписва англоезичните имена в корейски стил, като поставя на първо място фамилията. Онлайн списъкът със студентите на Университета на Вирджиния съдържа човек на име Ото Фредерик Уормбиър, студент по търговия.

"Йънг пайъниър турс", базирана в Китай туристическа агенция, която е специализирана в пътуванията до КНДР, потвърди, че неин клиент, назован само като "Ото", е бил задържан в Пхенян, но не даде повече подробности.

Северна Корея редовно обвинява Вашингтон и Сеул, че изпращат "шпиони", които да свалят правителството й, за да могат подкрепяните от САЩ южнокорейски власти да установят контрол над целия Корейски полуостров. Някои чужденци, арестувани в миналото, бяха принуждавани от властите да признават публично вината си, припомни Асошиейтед прес.

Източник: БТА