Канадски пастор копае дупки по осем часа на ден в Северна Корея
Канадски пастор копае дупки по осем часа на ден в Северна Корея / ThinkStock/Getty Images

Канадски пастор, излежаващ доживотна присъда в Северна Корея за подривна дейност, каза, че копае дупки по осем часа на ден в трудов лагер, а натурализиран американски гражданин - че бил задържан от държавата за шпионаж, съобщи Ройтерс, като цитира репортаж на Си Ен Ен от Пхенян.

"Моля правителството на САЩ или на Южна Корея да ме спаси", каза 62-годишният американец Ким Дон-чхул в интервю в хотел в Пхенян.

Си Ен Ен показа снимка на американския му паспорт. Той се преместил през 2001 г. да живее в северния китайски град Янцзи, който е център на търговията между Китай и Северна Корея. Оттам пътувал всеки ден до Насон - специална икономическа зона от севернокорейската част на границата, където бил президент на компания в сферата на международната търговия и хотелиерството.

Робите на Ким Чен-ун

Ким казва, че работел за "южнокорейски консервативни елементи" и трябвало да снима "военни тайни и скандални сцени". Той бил арестуван през октомври 2015 г. по време на среща с един от източниците си, за да получи флашка и камера, използвана за събиране на военни тайни. Източникът му, 35-годишен бивш военнослужещ в севернокорейската армия, също бил арестуван.

За близо двете си години шпионска дейност Ким спечелил едва около 5300 долара. Интервюто бе взето в присъствието на севернокорейски представители и не може да се установи дали Ким не е бил принуден да направи тези изказвания, отбеляза Си Ен Ен.

Източник от Държавния департамент отказа да потвърди тази информация. "Публичното говорене за предполагаеми случаи на задържани американци могат да затруднят неуморните ни опити да осигурим тяхната свобода".

Американската телевизия публикува и друго интервю, направено в Северна Корея, с канадски пастор, излежаващ там доживотна присъда.

Северна Корея обвини канадски пастор в "подривен заговор"

Хен Су-лим, роден в Южна Корея канадски гражданин, който бил главен пастор в една от най-големите църкви в Канада, е бил осъден през декември на доживотен принудителен труд заради опит да свали режима.

Сега той работи по осем часа на ден, шест дни в седмицата. Копае дупки и засажда ябълкови дръвчета в овощна градина към лагера. Казва, че отначало е било трудно за него, но вече свикнал с работата и се утешава, че натоварването било полезно за него.

В обвиненията срещу него са липсвали конкретики, но той смята, че е осъден, защото открито критикувал трите поколения лидери на Северна Корея. На въпрос дали най-голямото му престъпление е било да говори лошо за севернокорейските лидери, той каза: "Да, така мисля". Той посетил страната над 100 пъти от 1997 г. и помогнал там да бъде създадено сиропиталище и частна болница, съобщава църквата му.

Източник: БТА