/ ThinkStock/Getty Images
Председателят на чешкия Сенат Ярослав Кубера почина тази сутрин на 72-годишна възраст, съобщи пред журналисти говорителката на Сената Суе Нгуен, цитирана от ТАСС.

"Ярослав Кубера почина в град Теплице", заяви говорителката и уточни, че причина за смъртта са здравословни проблеми.

Кубера държа реч на конгрес на партията си през уикенда и няма информация да е страдал от сериозно заболяване, отбелязва Ройтерс.

Отиде си акад. Благовест Сендов

Ярослав Кубера заемаше поста на председател на чешкия Сенат от ноември 2018 г. Той е избран в горната камера на парламента от листата на Гражданската демократическа партия. По-рано Кубера дълго време е заемал поста кмет на Теплице, като стана известен с острия си език и трезвия си поглед към политиката, с което си спечели одобрението на мнозина, но и презрението на политическите му противници, отбелязва Ройтерс.

Заклетият пушач Кубера никога не се е притеснявал да изразява спорни становища и винаги е защитавал традиционната десница и политиките на дерегулация.

Председателят на Сената е вторият по значимост държавен пост в Чехия след президента. Сенаторите предстои да изберат скоро нов председател. Дотогава задълженията му ще бъдат изпълнявани от първия заместник-председател Иржи Ружечки, отбелязва ТАСС.
БТА