Почина един от най-успешните италиански писатели

Андреа Камилери
Андреа Камилери / Guliver/Getty Images
Италианският писател Андреа Камилери, известен със серията за инспектор Монталбано, почина на 93 години в Рим, съобщиха световните информационни агенции.
През юни писателят беше приет в болница "Санто Спирито" със сърдечен пристъп. 

Камилери работи като театрален директор, сценарист, учител. Той става известен писател чак на 60-годишна възраст. Книгите му са повече от 100.
Романите за комисар Монталбано редовно оглавяват италианските класации на бестселърите. Те са преведени на 32 езика, като по тях е заснет и сериал, излъчван по цял свят.

Първият роман за комисар Монталбано - "Формата на водата", излиза през 1994 г., а 26-ият - "Готвачът от Алцион" - през май тази година. През 2006 г. писателят каза, че финалът със смъртта на героя е заключен в сейфа на издателя му.

Като някогашен член на Комунистическата партия Камилери открито критикува както бившия министър-председател Силвио Берлускони, така и сегашния заместник министър-председател Матео Салвини. В един от последните епизоди за комисар Монталбано, излъчен през февруари, той се хвърля във водата да извади тялото на удавил се мигрант. 
БТА