/ Reuters
На 84-годишна възраст почина бившият кмет на Москва Юрий Лужков. Телевизия "Россия-24", цитирана от БТА, съобщи, че това се е случило в Германия по време на сърдечна операция.

"Искрено съжалявам, че вече го няма този енергичен, жизнерадостен човек, който оглавяваше Москва в сложния постсъветски период и направи много за града и гражданите му. Моите съболезнования на роднините и близките му", написа в Туитър кметът на Москва Сергей Собянин.

Роденият на 21 септември 1936 г. в Москва Лужков, беше избиран три пъти за кмет на руската столица – през юни 1996 г., декември 1999 г. и декември 2003 г. Лужков направи спорни промени в руската столица и се сблъска с много обвинения в корупция и критики за унищожаването на исторически сгради, станали жертви на спекулата с недвижими имоти.

Юрий Лужков иска да живее в Латвия

Съпругата му Елена Батурина натрупа състояние именно в бизнеса с недвижими имоти и строителството. Според сп. "Форбс" тя е най-богатата жена в Русия, притежавайки 1,2 милиарда долара.

Националист и не криещ, че е вярващ, православен християнин, Лужков беше важна фигура на руската политическа сцена и в края на 90-те години се очакваше да наследи Елцин на президентския пост. През 2010 г. Лужков беше свален от поста с указ на Кремъл, след като "загуби доверието" на президента Дмитрий Медведев и тогавашния премиер Владимир Путин.

Дотогава ниският закръглен и енергичен мъж изглеждаше непоклатим, въпреки обвиненията на медиите и на опозиция, които твърдяха, че заедно със съпругата си се е възползвал от руската столица, отбелязва Франс прес.

Лужков беше заменен от лоялен на президента Путин политик - Сергей Собянин. След като беше свален от поста, бившият кмет напусна партията "Единна Русия", оттегли се от от политическия живот и не се появяваше често в медиите. През този период Лужков живееше в Лондон, припомня Асошиейтед прес.

Руското посолство в Германия и генералното консулство в Мюнхен помагат на роднините на Лужков за оформянето на документите и изпращане на тялото в Русия, предаде ТАСС.