Юрий Лужков иска да живее в Латвия
Юрий Лужков иска да живее в Латвия / снимка: БГНЕС, архив

Бившият кмет на Москва Юрий Лужков е подал молба в края на миналата година да му бъде издадено разрешително за постоянно пребиваване в Латвия, съобщава латвийската телевизия TV3.

Според закона за имиграцията в прибалтийската държава чужденец може да поиска разрешително за постоянно пребиваване, ако е придобил недвижими имоти на стойност от 50 до 100 хиляди лата (от 100 до 200 хиляди долара) в страната, регистрирал е фирма там или пък е депозирал в местна банкова сметка 200 хиляди лата (400 хиляди долара), уточнява РИА Новости.

Лужков, който бе уволнен от руския президент Дмитрий Медведев, има законно основание да получи разрешителното, тъй като е инвестирал необходимата сума в латвийската банка "Риетуму" и притежава недвижими имоти в Латвия, допълва БТА.

Вътрешният министър на Латвия Линда Мурниеце е съобщила, че властите проверяват източника, финансирал инвестицията на Лужков в "Риетуму", както и друга информация за бившия кмет. За целта било потърсено съдействието на Русия.

"И според мен едни или други юридически причини ще са достатъчни, за да се открият основания разрешителното да не бъде издадено", предполага министър Мурниеце.

За Лужков вероятно ще е трудно да получи искания документ, тъй като неведнъж е правел остри изявления във връзка с положението на рускоезичното население на страната. Миналата есен той заяви, че руският трябва да стане втори държавен език в Латвия.

На 28 септември миналата година Медведев уволни Лужков от заемания близо две десетилетия кметски пост с мотива, че е загубено доверието в него. Преди това руски медии публикуваха критични материали за бившия градоначалник и го свързаха с корупционни афери. Лужков напусна и управляващата партия "Единна Русия". Москва бе поверена през октомври на вицепремиера и началник на кабинета на руския министър-председател Владимир Путин - Сергей Собянин.