/ БГНЕС
Бившият президент на Филипините Фидел Рамос почина днес на 94-годишна възраст, предаде Ройтерс.

Съобщението за смъртта на Рамос беше направено от информационния уебсайт „Раплър“, който се позова на неговата племенница.

Рамос беше президент от 1992 до 1998 г.
, а преди това заемаше висши постове в сферата на сигурността. Той беше възхваляван от мнозина като герой на въстанието от 1986 г., при което беше свален от власт диктаторът Фердинанд Маркос старши – бащата на наскоро избрания президент на Филипините Фердинанд Маркос младши. Други обаче не са склонни да му простят или да забравят ролята му в налагането на военното положение при диктатурата на Маркос старши.

Рамос също така се е сражавал във войните в Корея и Виетнам през 50-те и 60-те години на миналия век.

„С голяма скръб научаваме за смъртта на бившия президент Фидел Рамос“, каза говорителка на Маркос младши. „Той оставя след себе си колоритно наследство и сигурно място в историята заради участието си в големите промени в нашата страна – както като военен, така и като глава на изпълнителната власт“, заяви тя.

При управлението на Рамос филипинската икономика преживя възход, а равнището на бедността намаля от 39 на 31 процента благодарение на социалните му реформи. Докато беше в армията, той водеше борба срещу десни, леви и ислямистки бунтовници, но после водеше мирни преговори с всички „врагове на държавата“. Рамос подписа през 1996 г. мирно споразумение с ислямистките сепаратисти от Фронта за национално освобождение на Моро и успя да сведе броя на маоистките партизани от 25 000, каквато беше върховата им численост в началото на 1986 г., до над 5400.
БТА