По 2 г. затвор за всяка от трите членки на руската пънк-група Пуси райът
По 2 г. затвор за всяка от трите членки на руската пънк-група Пуси райът / снимки: Reuters
По 2 г. затвор за всяка от трите членки на руската пънк-група "Пуси райът"
55911
По 2 г. затвор за всяка от трите членки на руската пънк-група "Пуси райът"
  • По 2 г. затвор за всяка от трите членки на руската пънк-група "Пуси райът"

Съдия Марина Сирова от Московския районен съд в Хамовники осъди на по 2 години затвор в трудова колония при общ режим всяка от трите членки на руската пънк-група "Пуси райът", предадоха Ройтер, Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина организираха на 21 февруари екстравагантна протестна акция на олтара на главния катедрален храм в Москва "Христос Спасител", като изпяха с маскирани лица песента "Богородице, Дево, прогони Путин!" Съдът призна подсъдимите за виновни в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист и вражда. Прокурорът по делото настояваше за три години в трудов лагер за всяка една от пънкарките, припомня ИТАР-ТАСС.

Трите членки на пънк бандата - 22-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 30-годишната Екатерина Самуцевич, изслушаха присъдата с белезници на ръце и в зона за подсъдимите, наподобяваща стъклена клетка, предава БТА. Докато съдийката четеше присъдата в съдебната зала, няколко души започнаха да скандират: "Това е срам, това е несправедливост", предаде Франс прес. Четенето на присъдата продължи близо три часа, допълва агенцията.

В навечерието на присъдата Надежда Толоконникова изпрати открито писмо до президента Владимир Путин, което гласеше: "Вкарването ни в затвора е ясен знак към руския народ, че свободата се отнема от всеки един човек в Русия".

По 2 г затвор за всяка от трите членки на руската пънкгрупа "Пуси райът"
netinfo

Трите пънкарки твърдят, че са искали да протестират срещу тесните връзки на Путин с църквата с пънк-молитвата в храма "Христос Спасител", посочва Ройтерс. При акцията пънкарките бяха облечени с рокли и клинове в ярки цветове и носеха маски също в ярки цветове.

В Русия малцина изпитват симпатия към действията на трите пънкарки. Но опонентите на Путин представиха процеса като част от по-голяма кампания срещу опозицията и критиците на Кремъл, организирана от бившия агент на КГБ Владимир Путин, посочва Ройтерс.

Западни музиканти, политици и артисти организираха кампании в подкрепа на пънкарките и настояваха за тяхното освобождаване. Поп-кралицата Мадона пя на концерт в Москва с надпис на гърба "Pussy Riot". Вашингтон определи делото като политически мотивирано, допълва Ройтерс.

В тяхна защита по целия свят имаше множество акции. Защитници на пънкарките носеха ярки дрехи, вериги и белезници на ръцете и пъстри качулки, пише в. "Дейли телеграф"и публикува снимки от по-знаковите прояви, сред които и тази на паметника на Съветската армия в София. В Киев голи активистки от движението Фемен събориха голям дървен кръст в знак на протест. На много други места протестиращи поставиха или изрисуваха качулки на главите на паметници, посочва британският вестник.

Преди заседанието в московския Хамовнически окръжен съд, блогърът Алексей Навални, който присъстваше на присъдата, сравни руското правосъдие със средновековната Инквизиция. Шахматистът и опонент на Путин Гари Каспаров пък беше насилствено арестуван, преди да влезе в съда. Същото се случи и с лидера на движението "Ляв фронт" - Сергей Удалцов.

По 2 г затвор за всяка от трите членки на руската пънкгрупа "Пуси райът"
netinfo

В окончателните си изказвания преди седмица, трите подсъдими споделиха подробно своите позиции пред съда.

Самуцевич изрази повсеместните обвинения в Русия за връзките на руския патриарх с КГБ: "Катедралата "Христос Спасител" се е превърнала във важен символ на стратегията на властите. Това стана пределно ясно, когато бившият колега на Владимир Путин - Кирил Гундяев, беше избран да оглави Руската църква. След това катедралата се превърна в един лъскав декор за политиката на силите за сигурност, които държат истинската политическа сила в Русия".

Альохина обърна внимание на несъответствието между протеста на момичетата и мащабното криминално дело, заведено срещу групата: "Нашето представление в катедралата беше една малка и даже абсурдна постъпка, но се е превърнало в един огромен катаклизъм. Това не би станало в едно здраво общество. Но Русия отдавна прилича на един болен организъм и това дело не е просто една злокачествена и грозна фасада, то си е съвсем истинското изражение на диалога, воден между правителството и руския народ".

Толоконникова също изрази своите виждания, че съдът пряко изпълнява политически поръчки: "Реалността е, че не ние трите сме подсъдимите тук. Ако бяхме, всичко това нямаше да е толкова значително. Подсъдимият тук е цялата руска политическа система, която, за голямо съжаление, с готовност изтъква своята жестокост срещу индивида. За жалост, това жалко извинение за юридически процес се доближава до "тройките" на сталинското НКВД - тук също има само следовател, съдия и прокурор, чиито думи, действия и решения изцяло се ръководят от висши политически нареждания".

По 2 г затвор за всяка от трите членки на руската пънкгрупа "Пуси райът"
netinfo

Руската православна църква призова за снизходителност към трите пънкарки от "Пуси райът", предаде Франс прес. "Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков отказа коментар за присъдата срещу пънкарките, предаде ДПА. Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу "Пуси Райът", каза говорителят. "Това е решение на съда", добави Песков, цитиран от ДПА.

Мария, Екатерина и Надежда съставят пънк групата "Пуси Райът" (Pussy Riot). Момичетата от месеци са в ареста, след като през март тази година изпяха "пънк молитва" срещу Владимир Путин на олтара на главния руски православен храм "Христос Спасител" в Москва. Момичетата се "помолиха" Русия да се освободи от Путин (с псевдомолебена "Богородице, изгони Путин!"). Случаят предизвика бурни полемики в руското общество и призиви от чужбина за освобождаването на певиците. За тях се застъпи и Мадона по време на концерта си в Русия. Самият Путин в началото на месеца заяви, че не подкрепя строго наказание за трите музикантки, въпреки че ги укори за постъпката им. Според наблюдатели това е предизвестие за мека присъда.