Писмо, написано от уругвайски пътник на "Титаник", ще бъде продадено на търг в Монтевидео следващата седмица с начална цена 12 000 долара, предаде АФП.

"Титаник" продължава да предизвиква интриги и до днес, като в момента тече трескаво издирване на туристическа подводница, която изчезна в неделя на път да види останките на близо четири километра под повърхността на Северния Атлантически океан.

Титаник се удря в айсберг и потъва през 1912 г. по време на първото си пътуване от Англия до Ню Йорк с 2224 пътници и екипаж на борда. Загиват повече от 1500 души. Останките са открити през 1985 г.

Писмото, което ще бъде продадено на търг на 30 юни, е написано от 71-годишния бизнесмен Рамон Артагавейтия Гомес (1840-1912 г.) до брат му Адолфо на две страници, едната от които е покрита с надпис от двете страни.

Според аукционната къща "Зорила" то е изпратено от Куинстаун, Ирландия, на последната спирка на трансатлантическия круизен кораб на сушата само четири дни преди потъването.

В изцапаното с влага писмо Артагаветия Гомес се възхищава на разкошната обстановка в първа класа, пишейки: "всичко е ново и богато".

Писмото включва ръкописна бележка, добавена от получателя: "Последното писмо, което моят скъп брат Рамон написа."

Според Зорила писмото трябва да се продаде за сума между 15 000 и 25 000 долара.

То ще бъде продадено заедно с други исторически предмети, които включват артефакти от друг кораб, потънал в Атлантическия океан: нацисткия боен кораб "Адмирал Граф Шпее".

Капитанът на "Граф Шпее" Ханс Лангсдорф потапя бойния кораб на 17 декември 1939 г. след битката при река Плейт край бреговете на Монтевидео.

Нацисткият боен кораб е използван за нападения на търговски кораби в Атлантическия океан, докато не е прехванат от два британски крайцера и един от новозеландските военноморски сили.

Предметите на търга включват чифт бинокли за бойния кораб и сако за обличане на член на екипажа.
БГНЕС