/ / iStock/Getty Images
Летищата на Канарските острови днес бяха затворени, след като пясъчна буря връхлетя архипелага, съобщиха властите, цитирани от АФП.

Въздушното пространство за първи път бе затворено вчера, след като силни ветрове, носещи червен пясък от Сахара, бушуваха над популярната туристическа дестинация.

Огромна пясъчна буря покри град в Австралия (ВИДЕО)

Някои полети за кратко бяха възобновени тази сутрин, но испанският летищен оператор AENA съобщи, че е принуден да затвори всички осем летища на Канарите - трите в Гран Канария и Тенерифе, както и пет други.

"Видимостта е много ниска", заяви говорител на летищния оператор.

От AENA заявиха, че полетите са пренасочени към континентална Испания, както и до Кабо Верде, Мароко, Мавритания и Португалия.

„Катар Еъруейз“ подписа споразумение за съвместни полети с „България Еър“

В Туитър министърът на транспорта Хосе Луис Абалос благодари на тези страни за тяхната "солидарност" и заяви, че специалистите в областта на въздушния транспорт "не помнят такова неблагоприятно време за въздушния транспорт на Канарските острови".

Регионалното правителство обяви предупреждение за опасно време и посъветва хората да държат вратите и прозорците си плътно затворени и да избягват пътуване с кола.

Испанската национална метеорологична служба предупреди, че ветровете, носещи пясък на места достигат до 120 километра в час и ще продължат да бушуват в региона и утре.
БГНЕС