Певиците от Пуси райът не искат да бъдат помилвани от президента
Певиците от Пуси райът не искат да бъдат помилвани от президента / снимка: Reuters, архив

Певиците от групата "Пуси райът" няма да внесат молба за помилване от президента, предаде Франс прес, като цитира един от техните адвокати Николай Полозов.

Адвокатите са предложили на певиците да внесат молба за помилване в президентството малко след като в петък бяха оповестени присъдите им. "Техният отговор буквално беше: "Да вървят по дяволите с това тяхно помилване", заяви Полозов.

Адвокатът подчерта, че защитата на певиците има намерение да обжалва присъдата веднага щом получи копие от съдебното решение, предава БТА.

Трите момичета от пунк групата "Пуси райът" бяха осъдени на по две години в трудова колония заради хулиганска проява и подстрекаване към религиозна омраза след протестната си акция срещу Владимир Путин в московската църква "Христос Спасител" през февруари.

В интервю, публикувано преди произнасянето на присъдата, Надежда Толоконникова, една от трите певици, подчерта, че не "Пуси райът" ще трябва да молят президента за милост, а той тях. "Той трябва да моли за нашата милост", заяви Надежда.

Междувременно стана ясно, че руската полиция издирва и други членове на групата "Пуси райът", които са участвали в пънк-молебен срещу президента Владимир Путин в московския православен храм "Христос Спасител" на 21 февруари, предаде Франс прес.

В молебена в храма участвали общо пет млади жени, както и неизвестен брой хора, които са правили видеозапис на молебена и които са били изведени от храма от охраната. Във връзка с острата международна реакция на произнесената срещу Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина присъда руският външен министър Сергей Лавров заяви, че смята за недопустими всички опити за намеса в работата на съда по делото "Пуси райът", съобщи ИТАР-ТАСС. На пресконференция след срещата му в Хелзинки с финландския външен министър Ерки Туомиоя Лавров призова да не се правят емоционални изводи и да се създава истерия. "Нещата са прости - намесата в работата на съда е недопустима. Можете да се съгласите с присъдата или да не съгласите, но да се намесвате в работата на съда не може", подчертал той.