Пети кораб потъва край руското пристанище Кавказ
Пети кораб потъва край руското пристанище Кавказ / netinfo

В Керченския пролив край руското пристанище "Кавказ" потъва пети руски кораб. Екипажът на руския товарен кораб "Ковел" привечер бе евакуиран, след като не успя да го задържи на повърхността.  Корабът превозва 2500 тона сяра. През целия ден при силната буря моряците се опитваха да изпомпват водата, която навлиза в трюмовете.

"Ковел" е  получил пробойна при сблъсък с потъналия по обед друг кораб от този клас - "Волногорск". Така броят на корабите, потънали при силната буря, ще се стане пет. 

Според най-нова информация кърмата на разчупилия се на две танкер "Волгонефт-139", която бе отнесена в открито море с 13-членния екипаж, е заседнала на остров Тузла. Общо около пристанище "Кавказ" бурята е сварила 59 кораба. 42 от тях успешно са евакуирани в Азовско море. Останалите 17 бедстват или са потънали.

Появи се противоречива информация за потъналия в акваторията на украинското пристанище Севастопол кораб. Първоначално се твърдеше, че е руски, но според  нова информация той бил грузински.  Федералната служба за контрол върху използването на природата вече предупреди за опасността от разлетите хиляди тонове петрол от корабите и прогнозира, че почистването ще
отнеме години.

Според президента на руския Зелен кръст академик Сергей Барановски главната опасност е потъналата сяра. "Мащабите на бедствието ще зависят от оперативните действия, но при всяко положение ние сме изправени пред сериозна екологическа катастрофа", заяви Барановски.