Пентагонът планира да свали с ракета повреден сателит
Пентагонът планира да свали с ракета повреден сателит / netinfo
Министерството на отбраната на САЩ планира да свали с ракета повредения спътник, който се очаква да падне на Земята в началото на март, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията се позовава на официален източник, пожелал анонимност, защото въпросът нямало да бъде публично дискутиран преди насрочената за по-късно пресконференция на Пентагона.

Според източника вариантът, който бил предпочитан от администрацията на президента Джордж Буш, е спътникът да бъде свален с ракета, изстреляна от американски боен кораб.

Операцията трябвало да бъде извършена преди повреденият сателит да навлезе в околоземната атмосфера, като бъде използвана специално модифицирана за целта ракета. "Мъртвият" сателит се е отклонил от предначертаната орбита и се очаква да падне на Земята през първата седмица на март.

Асошиейтед прес коментира, че свалянето му ще постави правителството във Вашингтон в деликатно положение, защото през миналата година САЩ и други страни отправиха критики към Китай за свалянето с ракета на повреден китайски метеорологичен спътник.