Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски / БГНЕС
Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират, смята македонският президент
Президентът на Република Северна Македония нарече скандално искането България да бъде част от процеса на конституционните промени.

„Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21 век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място, каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, след като участва в откриването на конференция „Стратегия за ромите, напредък и следващи стъпки“. 

Пендаровски: В Северна Македония има 3500 българи

Вчера Министерството на външните работи реагира на думите на българския министър на външните работи Николай Милков в Брюксел, че България би искала да бъде част от процеса на конституционните промени в Северна Македония, „за да може той да върви гладко“.

„Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Османи, надявам се те да откликнат“, посочи Милков.  

Министерството на външните работи в Северна Македония, също вчера излезе с позиция, в която се казва, че процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на Република Северна Македония, който като задължение е свързан с преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Започна делото срещу нападателите на Християн Пендиков (СНИМКИ)

Очаква се парламентът на страната да вземе такова решение, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония, представени в парламента, и в този контекст няма възможност или политическа воля за включване на граждани и институции от чужбина, включително и от Република България и такова искане нито е получено, нито е обсъждано между министрите Османи и Милков.

По повод предложението на ВМРО-ДПМНЕ за модел на конституционните промени в Северна Македония да се използва хърватската конституция, в която се използва понятието малцинство, Пендаровски заяви, че дебатът за концепцията за мнозинството и малцинствата в Северна Македония е приключил с Рамковото споразумение от 2001г.
„И в бивша Югославия никога не сме използвали термина национални малцинства, но имаше народи и националности. Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е числено по-малък от мнозинството хора. Мисля, че това е неуместен дебат и не бива да си губим времето с него“, посочи Пендаровски.
Маринела Величкова/БТА