Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно, заяви македонският президент
Македонският президент Стево Пендаровски преброи 3500 българи в страната, предаде БГНЕС.

По време на съвместната си пресконференция в Скопие с австрийския канцлер Ван дер Белен Пендаровски заяви: "Ние имаме установени стандарти за защита, които в международното право се наричат национални малцинства, а у нас части от народите. Няма никаква /опасност/, че ако добавим още 3-4 части от народи, които без съмнение живеят при нас - независимо от техния брой. Вие много добро знаете, че българското малцинство или част от народа е около 3500 души в Македония. Със сигурност страната ни няма да загине", изтъкна македонският държавен глава.

Пендаровски иска извинение от София за македонските евреи

Пендаровски съобщи, че в най-скоро време ще се създаде комисия, която ще подготви необхидимите предложения за промени в Конституцията. В нея ще има и представител от кабинета на президента на РСМ.

На въпрос дали може да се очаква да бъдат поставени и нови условия на страната по време на преговорния процес, Пендаровски отговори, че не би трябвало, но и никой не е можел да предвиди условията, които България е поставила през последните две години, допълва БТА.

Ковачевски: Ние излъчваме БНТ в Македония, защо няма македонска телевизия в България

"Защото имаше пълен консенсус, в който българското правителство участваше през 2017, 2018, 2019 г., когато с промени в конституцията добавихме Северна към Македония, имаше общ консенсус, че няма да има нови искания. И сега логичният въпрос е, ако направим тези конституционни промени, дали утре или вдругиден някоя друга членка или държава, която ни блокира преди 2,5 години, няма да се сети да направи ново искане? Надявам се да не се случват такива неща”, каза Пендаровски, който заяви, че самият ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в ЕС "с нещо, което няма нищо общо с реалните критерии, ценности и принципи, за които е създаден и за които той съществува".



"Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа“, каза Пендаровски.
БГНЕС, БТА