Пекин ограничава движението на автомобили за Олимпиадата
Пекин ограничава движението на автомобили за Олимпиадата / снимка: БГНЕС
В грижа за околната среда и с цел да улесни трафика Пекин се кани да намали наполовина броя на колите из задръстените улици на града по време на Олимпийските игри. Градът е домакин на спортния форум от 8 до 24 август. Предвижда се промяна в схемата на уличното движение, съобщиха местните власти, цитирани от АФП.

Китайската столица, която се готви след по-малко от два месеца да посрещне и настани 10 000 спортисти, е сред най-замърсените градове в света. По улиците се движат близо 3,5 млн. превозни средства и броят им нараства с над хиляда всеки ден, посочва АФП.

От 20 юли до 20 септември всеки ден в Пекин ще могат да се движат само половината коли – с четни или нечетни номера, съобщи кметството на своя сайт. Общината смята да даде пример, като намали служебните пътувания с автомобили от гаража й.

Четиридневни тестове в Пекин показаха миналия август, че намаленият брой коли по улиците не подобрява значително качеството на въздуха. Международният олимпийски комитет предупреди, че състезанията, свързани с натоварване, примерно маратонът, може да бъдат отложени поради опасения за здравето на участниците, добавя АФП.