Партията на Саркози печели мнозинство във френския парламент
Партията на Саркози печели мнозинство във френския парламент / снимка: BGNES
Френският президент Никола Саркози спечели парламентарно мнозинство в подкрепа на амбициозната му програма за реформи, но не успя да постигне широко предвижданата разгромителна победа, показват прогнозните данни.

Управляващият Съюз за народно движение на Саркози печели между 319 и 329 места в 577 членното Национално събрание, а социалистите се представиха доста по-добре от очакваното с 202-210 места.


Това бе четвъртият вот, който френските избиратели трябваше да дадат в рамките на два месеца. Други партии, спечелили места в събранието са Нов център, партньор на партията на Саркози, Комунистическата партия, Зелените. Демократично движение на Франсоа Байру печели две или три места.
Лидерът на френските социалисти приветства прогреса на неговата партия на днешния втори тур на парламентарните избори, заявявайки, че очакваната разгромяваща победа на десницата не се е осъществила.

„Синята вълна, която бе обявена и която трябваше да ни залее, не се състоя”, каза той, малко след като бяха обявени прогнозните резултати, показващи, че управляващата партия на президента Никола Саркози Съюз за народно движение печели мнозинство между 319 и 329 места в 577-членното Национално събрание, което е по-малко от очакваното.

Прогнозите сочат, че Социалистическата партия ще разполага с над 200 мандата, увеличавайки своето парламентарно присъствие от днешните 149 места.

Франция се сдоби с мнозинство за действие в парламента, заяви френският премиер Франсоа Фийон, цитиран от Франс прес. Този резултат е прекрасна награда за подема, предизвикан от Никола Саркози, добави Фийон след победата на управляващата десница на втория тур на парламентарните избори във Франция.

"Вашето участие допринесе за ясния и логичен избор, който ще позволи на президента на републиката да осъществи плановете си", добави Франсоа Фийон, цитиран от Ройтерс.