/ Guliver/Getty Images
За известната централа на парижката криминална полиция, на известния адрес Ке дез Орфевр 36, настъпва нова епоха - през септември приключва преместването й в северозападната част на столицата, предаде АФП.

"Отгръща се нова страница в историята", призна началникът на парижката полиция Мишел Делпюеш.

Полицията заемаше сградата с пожълтели стени и изглед към Сена от един век. Централата на номер 36 е видяла множество известни престъпници и жертви - масови убийци, грабители, отвлечени благородници. Някои случаи дори са оставили отпечатъка си върху сградата - голямата мрежа, опъната над един от мецанините е поставена, след като Натали Менигон от крайнолявата група "Аксион директ" прави опит да се хвърли оттам през 1984 г.

От 1700 служители на парижката полиция, над 600 вече са се преместили на новия адрес - улица "Бастион", също на номер 36. От септември службите, пръснати в четирите края на френската столица, ще бъдат обединени на едно място - съдебната централа в квартала "Батиньол".
 
Атмосферата там е напълно различна - общо 30 000 кв.м бетон и стъкло, функционални и модерни, с арести, снабдени с камери, "последно поколение" стрелбище и спортна зала.
 

Guliver/Getty Images


Новата сграда обаче има и проблеми. "Мобилните телефони нямат покритие в сградата, не може да се паркира, обслужването е лошо, не знаем къде да се храним", оплаква се един следовател. Друг изразява съжаление за намаленото пространство в офисите. "Има и проблеми със закъснението на новата съдебна палата", добавя полицай.

Нейното откриване беше отложено от края на тази година за втората половина на 2018 г., с цел да се подобрят мерките за сигурност предвид атентатите, отбелязва АФП.
БТА