Папата отслужи служба в най-голямата католическа катедрала в САЩ
Папата отслужи служба в най-голямата католическа катедрала в САЩ / Снимка: БГНЕС
Към единство на хората, които споделят една и съща религия, и към преодоляване на различията между различни групи и поколения чрез вяра в Христос призова в своето обръщение към вярващите в катедралата "Сейнт Патрик" в Ню Йорк папа Бенедикт Шестнадесети.

"Ние можем да се развиваме само ако обърнем заедно погледа си към Христос!", каза той. Светият отец не подмина в своето обръщение и скандала със сексуално насилие над непълнолетни, който избухна в Бостън преди четири години. Той призова към надежда и към сътрудничество на духовенството по всички линии, за да бъде разрешен въпросът.

Това е първата служба, отслужена от глава на римокатолическата църква в най-голямата католическа катедрала в Съединените щати. Тя е особено знаменателна за папа Бенедикт шестнайсети, защото на днешния ден се навършват три години от възкачването му на Светия престол. Катедралата "Сейнт Патрик" е седалище на архиепископа на Ню Йорк, кардинал Едуард Игън.

Освен него в храма присъстваха 3000 свещеници и вярващи, а отвън още 500 очакваха да приветстват Негово светейшество. Вторият ден от посещението на папата в Ню Йорк ще продължи с благословия на петдесет деца с недъзи в катедралата "Сейнт Джоузеф" в Йонкърс, където по-късно Бенедикт Шестнайсети ще говори на събиране на 25 000 млади католици.