Папарак предложил снимки на умиращата Даяна за 300 000 британски лири
Папарак предложил снимки на умиращата Даяна за 300 000 британски лири / netinfo

Минути след катастрофата на автомобила, в който се намирали принцеса Даяна и Доди ал Файед, папарак се обадил в редакцията на британския вестник "Сан" и предложил ексклузивни снимки от местопроизшествието срещу 300 хиляди британски лири, съобщи Ройтерс, като се позова на показания, дадени на състоялото се вчера заседание на лондонски съд.

Пред съда бе представен запис от интервю на Кенет Ленъкс, графичен редактор във вестник "Сан", който потвърдил, че във вечерта на катастрофата човек "с леко истеричен глас" му предложил по телефона ексклузивни снимки от местопроизшествието.

Копие на снимките с ниско качество били изпратени като пример и по електронна поща.

Според Ленъкс, Ромуалд Рат, един от папараците, които преследвали Даяна и Доди ал Файед, изпратил снимки, на които се вижда тялото на Даяна на пода на смачкания "Мерцедес". Стефан Дармон, който карал мотоциклета, заявил пред съда, че Рат се

опитал да окаже помощ на пострадалите в катастрофиралата кола, посочва Ройтерс.

По телефона Рат заявил за агенцията, че никога не бил правил и никога не бил предлагал такива снимки.

Разследването на британската и френската полиция установи, че катастрофата е била причинена от шофьора на автомобила, Анри Пол, който също загина. Бащата на Доди Ал файед, Мохамад Ал Файед, обаче настоява, че катастрофата е била предизвикана от британските тайни служби по нареждане на съпруга на кралица Елизабет Втора, принц Филип, припомня Ройтерс.