Папа Франциск
Папа Франциск / Gulliver/Getty Images
Папа Франциск продължава да не изключва възможността да се оттегли като глава на Католическата църква, предаде ДПА.

„Вратата е отворена. Това е съвсем нормална възможност“, заяви 85-годишният папа пред журналисти, докато се прибираше със самолет към Рим след посещение в Канада.

Той каза, че не мисли да се оттегля веднага, но това по думите му не означава, че не може да започне да разглежда подобна стъпка по-нататък.

Франциск засегна и темата за своето здравословно състояние. През последните шест дни той едва успяваше да направи няколко крачки и седеше в инвалидна количка през повечето време. Папата страда от травма в коляното.

„Не мисля, че мога да продължа със същия ритъм на пътуване като преди. Трябва да я карам по-леко, мислейки за своята възраст и ограничение“, заяви аржентинецът.

Проблемът му с коляното би могъл да бъде решен с операция, но Франциск не иска отново да се подложи на подобна интервенция, след като преди малко повече от година претърпя чревна операция. 

„Целият проблем е упойката“, каза той, като обясни, че упойката му се е отразила при последната операция. 

Папата заяви, че все още иска да пътува. Според него пътуванията просто могат да бъдат планирани в по-малък мащаб.

При посещението си в Канада той се срещна с хора от коренните народи, за да поиска прошка за насилието и злоупотребите, на които в миналото са били подложени деца от местното население в управлявани от Католическата църква пансиони.

Франциск се съгласи, че опитите за унищожаване на местната култура в Канада чрез управлявана от църквата система от училища, в които децата учат и живеят, са представлявали културен „геноцид“, посочва Асошиейтед прес.

Папата каза пред журналисти на път за Рим, че не е използвал думата „геноцид“ по време на посещението си, защото не му е дошла наум.
Канадската комисия за истина и помирение определи през 2015 г., че принудителното вземане на деца от коренното население от домовете им и настаняването им в пансиони с цел да бъдат асимилирани е съставлявало „културен геноцид“.

„Това е техническа дума – „геноцид“. Не я използвах, защото не ми дойде наум, но описах това и то наистина е геноцид“, каза Франциск.
„Аз се извиних, поисках прошка за това дело, което е било геноцид“, заяви той.

Папата каза, че многократно е осъдил като „катастрофална“ пансионната система, чрез която са били прекъснати семейни връзки и е бил направен опит за налагане на нови културни вярвания на коренното население.
БТА