Папа Бенедикт: Жената не е нито робиня, нито господарка на мъжа
Папа Бенедикт: Жената не е нито робиня, нито господарка на мъжа / снимкa: БГНЕС

Жената не е нито робиня, нито господарка на мъжа, заяви днес по време на седмичната си обща аудиенция папа Бенедикт Шестнайсети, цитиран от Франс прес.

Главата на Римокатолическата църква се аргументира с цитат от средновековния теолог и епископ на Париж Пиер Ломбар, че "Бог създаде жената от реброто на Адам а не, например, от неговата глава, за да не бъде тя нито господарка, нито робиня (на мъжа), а негова спътница". "Както жената бе създадена от реброто Адамово по време на съня му, така Църквата е родена от светите дарове, които започнаха да се разпространяват от хълбока на заспалия на кръста Христос, т. е. от кръвта и водата, които ни отърваха от страданията и ни пречистиха от нашата вина", направи паралел той, пише БТА.

Бенедикт Шестнайсети засяга често в проповедите си темите за семейството и ролята на всеки един от неговите членове, отбелязва Франс прес. В неделя папата прослави семейството, "основано на брака между мъж и жена... защото то е върховна важност за настоящето и бъдещето на човечеството".