Папа Бенедикт ХVІ е на посещение в Австралия
Папа Бенедикт ХVІ е на посещение в Австралия / снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт ХVІ  пристигна в Сидни, за да участва в Дните на католическата младеж, които ще бъдат от 15 до 20 юли, предадоха световните агенции. "Посещението на папата за Световния ден на младежта е по-голямо събитие от домакинството на Олимпийските игри през 2000 г. и временно ще промени най-пищния град в Австралия Сидни", заявиха организатори на събитието.

Страната ще приветства светия отец и стотици хиляди вярващи млади католици за фестивала от 15 до 20 юли, който ще завърши с грандиозна меса на открито. "Това ще е най-голямото събиране на хора тази година, изключвайки Олимпиадата в Пекин", каза представител на властта в Нов Южен Уелс. Очаква се на Дните на католическата младеж в Сидни да дойдат половин милион млади католици от цял свят. Това ще бъдат 23-ите подобни дни, откакто те се организираха за първи път през 1986 г., припомня АФП. Преди три години Дните на католическата младеж в Кьолн, Германия, събраха 1,2 милиона млади католици от цял свят.

Самолетът на папата кацна в австралийска военна база в околностите на Сидни. Там главата на Римокатолическата църква беше посрещнат от австралийския премиер Кевин Ръд и от други австралийски официални представители. В самолета, на път за Австралия, папата каза, че по време на визитата си той ще отправи официално извинение на Римокатолическата църква към австралийците, станали жертва на сексуално посегателство от страна на австралийски католически духовници, предаде Ройтерс. Засега в Австралия са известни официално 107 такива случаи, но асоциация на жертвите твърди, че те са много повече.

Полетът до Сидни е най-дългото пътуване в чужбина със самолет за папата. Той продължи над 20 часа и самолетът кацна за презареждане в австралийския град Дарвин. Три дни папата ще си почива от дългия път в тайна резиденция в околностите на Сидни. Той ще се присъедини към католическите младежи едва на 17 юли.