/ БГНЕС
Смъртната присъда на бившия пакистански военен управник ген. Первез Мушараф, издадена му от специален трибунал миналия месец, беше отменена днес от Висшия съд в Лахор, съобщиха адвокатите му, цитирани от ДПА.

Съдът в Лахор постанови, че свикването на специалния трибунал е противоконституционно и незаконно, заяви адвокатът на защитата Азхар Сидики.

Тричленният трибунал издаде смъртната присъда на Мушараф миналия месец след дело, продължило няколко години. Мушараф управляваше Пакистан от 1999 до 2008 г.

Смъртна присъда за Первез Мушараф

Двама от общо тримата съдии отсъдиха, че той е виновен в погазване на конституцията през 2007 г. с цел да преследва високопоставени представители на правосъдната система, за да избегне юридически пречки за управлението си.

През 1999 г. Мушараф, който е на 76 години и сега живее в изгнание в Дубай, свали правителството на тогавашния министър-председател Наваз Шариф с безкръвен военен преврат.

Мушараф в момента или е признат за виновен, или очаква процес по още най-малко четири дела, включително за убийството на бившия премиер Беназир Бхуто и на изтъкнат племенен вожд в югозападната пакистанска провинция Белуджистан. Обжалване на днешното решение е възможно, но е малко вероятно.
БТА