Отвлеченият от талибаните журналист трябва да докаже, че не е шпионин
Отвлеченият от талибаните журналист трябва да докаже, че не е шпионин / снимка: БГНЕС

Талибаните ще освободят отвлечения италиански журналист Даниеле Мастроджакомо, ако той докаже, че не е шпионин, предаде ИТАР-ТАСС.

Репортерът на в. "Република" Даниеле Мастроджакомо бе отвлечен от талибани в понеделник в афганистанската провинция Хелманд и обвинен в шпионаж в полза на британските войски. Представителят на талибаните молла Хаят Хан съобщи, че в момента италианецът е разпитван и ще бъде освободен, ако бъде признат за невинен.

"Има вероятност да се окаже, че журналистът е работил като репортер и не е замесен в шпионаж", заяви Хан пред Ройтерс в разговор по сателитен телефон.

Молла Хан уточни, че при задържането на Мастроджакомо от него са били иззети видеокамера, сателитен телефон и лазерни целеуказатели, скрити в шишета от шампоан, които биха могли да бъдат използвани при нанасянето на въздушни удари по позиции на талибаните. "Разследваме защо журналистът е носил в себе си лазерните целеуказатели", каза Хан, цитиран от ИТАР-ТАСС. Италианският журналист отхвърля обвиненията в шпионаж.