Отношенията между Киев и Москва ще бъдат белязани от прагматизъм
Отношенията между Киев и Москва ще бъдат белязани от прагматизъм / netinfo

След срещата си в Киев с украинския президент Виктор Юшченко руският президент Владимир Путин каза, че отношенията между Москва и Киев ще бъдат белязани от нов прагматизъм, предаде ДПА.

"За първи път имаме среща в този формат и ще продължаваме да градим нашите отношения на принципите на прагматизма, равновесието, почтеността и добросъседството", каза Путин на съвместна пресконференция в Киев с украинския си колега.

"Двете държави напълно разбират практическите предимства и стратегическото значение на съвместните действия", каза Путин. "Ние разбираме много добре от какво важно значение са конструктивните действия. Това е от значение както за стабилното енергийно сътрудничество между нашите страни, така и за гарантиране на енергийната сигурност в Европа", допълни руският президент.

Путин увери, че смъртта на президента на Туркменистан Ниязов няма да повлияе на доставките на природен газ до Украйна или до всеки друг потребител на руски природен газ.

Руският президент уточни, че с украинския си колега са обсъждали и въпроси в сферата на авиацията и външните граници.

"Вярвам, че добрата воля, която проявиха двете страни днес, ще ни помогне да намерим решение на доста въпроси", каза на пресконференцията президентът на Украйна Юшченко. "Антагонизмът остана вече в миналото", допълни той.

Руският президент също подчерта, че двете страни са показали готовност за постигане на компромис дори по въпроси, по които имат различия.

Срещата на Путин и Юшченко на четири очи, беше последвана от среща между тях в по-голям формат, на която присъстваха руски и украински представители.

Путин беше на работно посещение в Киев, за да председателства с украинския си колега Виктор Юшченко първата сесия на Междуправителствената руско-украинска комисия. На сесията бяха сключени 4 спогодби за сътрудничество. Сред тях беше спогодба за увеличаването на контролно-пропускателните пунктове по руско-украинската граница и спогодба за реадмисия на гражданите на двете страни.

Спорният въпрос за руския Черноморскш флот в украинското пристанище Севастопол, ще бъде обсъждан от специална комисия, съставена от назначени от двамата президенти представители, предаде ДПА, цитирайки Путин.

За последно Путин посети Украйна през март 2005 г. Отношенията му с Юшченко в миналото бяха обтегнати. По време на Оранжевата революция Путин подкрепяше открито опонентите на Юшченко, припомня ДПА.