Отмениха присъдите на хърватските генерали Готовина и Маркач
Отмениха присъдите на хърватските генерали Готовина и Маркач / снимка: БГНЕС, архив

Бившите хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач се завърнаха в родината си, след като Международния съд за бивша Югославия отмени присъдите им за извършени военни престъпления срещу човечеството, предава АФП.

Двамата напуснаха хагския затвор, ескортирани от полицаи на мотоциклети, патрулки и няколко микробуса със затъмнени стъкла. Те напуснаха Холандия от летището в Ротердам.

В отговор на решението на Трибунала сръбският министър Расим Ляич, отговарящ за отношенията на Белград със съда, по-рано коментира, че Хага е загубила "всякакво доверие".

"Хагският трибунал загуби всякакво доверие", настоя Ляич пред агенция Бета.

"Днешното му решение е доказателство за селективното му правосъдие, което е по-лошо дори и от липсата на такова. Това е стъпка назад. Общественото мнение за трибунала (в Сърбия) занапред ще се влоши. Далеч сме от помирение, за жертвите няма никакво правосъдие", допълни той.

Сръбският прокурор за военните престъпления Владимир Вукчевич също разкритикува решението, определяйки го като скандално, предава БГНЕС.

Непонятно е от правна гледна точка как съдът на ООН може да достигне до две "напълно противоположни" присъди, след като е разгледал едни и същи доказателства, изтъкна сърбинът. Събитията, които присъстваха в обвинителния акт срещу двамата, "са част от най-лошите военни престъпления, извършвани в бивша Югославия - убийства, депортации и заплахи срещу стотици хиляди хора", напомни Вукчевич.

Анте Готовина ръководи ключовата военна операция, по време на която Хърватия си върна Република крайна от ръцете на сърбите. Това доведе до окончателния завършек на войната от 1991-95 г., която започна с отделянето на Загреб от бивша Югославия.

Според прокурорите на ООН, операцията е отнела живота на 324 души и е принудила близо 90 хиляди хърватски сърби да избягат от домовете си в Крайна.