/ Gulliver, Getty Images
Ново изследване потвърждава, че вирусът може да е циркулирал в страната още преди Китай да оповести първия си случай на 31 декември 2019 г.
Италиански учени откриха следи на коронавирусната инфекция (COVID-19) в отпадъчни води от Милано и Тoрино, събрани през декември 2019 г. Това е предположение, че инфекцията по това време вече е циркулирала в Северна Италия още преди Китай да обяви официално първите си случаи в Ухан – градът, който досега се считаше за първоизточникът на заразата.

Националният здравен институт на Италия е изследвал 40 проби от отпадъчни води от лечебни заведения в Северна Италия, събрани в периода октомври 2019 и февруари тази година.

Италианска медия: Все още няма яснота кой е „пациент нула“, внесъл коронавируса

Анализът, публикуван късно в четвъртък, сочи, че проби от 18 декември от Милано и Тoрино показват наличието на COVID-19.
 


Други по-малки изследвания от различни групи учени в Нидерландия, Франция и Австралия показват, че вирусът може да бъде засечен в канализацията, и много държави започват да използват отпадъчните води, за да проследят развитието на болестта.

Изследователите сега твърдят, че следите от вируса в края на 2019 г. съвпада с доказателствата в други държави, че COVID-19 може и да е циркулирал преди Китай да обяви първия си случай на заразата на 31 декември 2019 г.