/ iStock/Getty Images
Водеща тема за италианските вестници и сайтове на италиански телевизии е разпространението на коронавируса в страната и последиците, които това би имало за икономиката, за туризма, но също и за политическия климат в Италия.

Според последни данни заразените са 322. Смъртните случаи към вчерашна дата са 11 - 2 във Венето и 9 в Ломбардия. Най-младият от тези 11 души е на 62 години, а най-възрастният е на 91 години. Останалите са на над 70 и над 80 години, посочват АНСА и "Кориере дела сера".

Италия опустя заради коронавируса, затвориха магазини и училища (ВИДЕО)

Засегнати са общо девет италиански провинции - Ломбардия, Венето, Пиемонте, Емилия-Романа, Тоскана, Лигурия, Лацио, Алто Адидже и Сицилия, посочва в. "Стампа". Изданието публикува на сайта си и интерактивна карта на разпространението на заразата в страната и припомня, че вчера беше регистриран първи случай в Южна Италия - в Сицилия, като там заразата дойде от Ломбардия под формата на туристи.

И "Стампа", и "Република" отбелязват, че от Италия заразата се е разпространила и в няколко европейски страни, основно съседни, като е била "изнесена" от италианци, отишли на туризъм там, или пребиваващи постоянно там и били за кратко в Италия, или пък от местни жители, които са били в Италия. Сред тези страни са Франция, която неотдавна се похвали, че е излекувала всичките си от болни от заразата с коронавируса, но вчера регистрира два нови случая - единият от които "внесен" от Италия, а другият от Китай.

Опити за измами в Италия във връзка с новия коронавирус

Сред заразените съседни страни са и Испания, Австрия, Германия, Швейцария и Хърватия. За Румъния се разбра, че италианец, диагностициран в родината си с новия коронавирус, преди това е бил в Румъния четири дни.

Все още няма яснота кой е "пациент нула", внесъл коронавируса в Италия. Според експерти издирването му е като търсене на игла в купа сено, пише в. "Кориере дела сера". "Пациент номер едно" - 38-годишният служител на клон на Юниливър от град Кодоньо, който беше и първият италиански случай на зараза, е в сериозно, но стабилно състояние в специализирано отделение на болницата в Павия. Неговата съпруга, бременна в осмия месец и също заразена, е в добро състояние в болница в Милано, а бременността й протича добре и според лекари няма риск за детето, съобщава АНСА. Смята се, че именно от "пациент номер едно" тръгна в голяма степен заразата в няколко населени места в провинция Лоди в Ломбардия. Шест футболисти, членове на аматьорския отбор, в който е играл този пациент, също са заразени.

Снимките на „Мисията невъзможна“ 7 бяха отменени заради вируса в Италия

Изданията и сайтовете публикуват и кадри от опустелите Пиаца Дуомо и Пиаца Сан Марко в Милано и Венеция и припомнят, че заради коронавируса бяха затворени операта Ла Скала в Милано, театърът Ла Фениче във Венеция и редица музей. Отменени бяха редица масови прояви. Метрото в Милано е празно като през августовската ваканция, а централната гара в Милано е необичайно безлюдна. В други градове като Падуа също е пусто в централните райони.

В. "Кориере дела сера" съобщава, че трима са вече излекуваните пациенти от заразата в Италия.

Заради заразата в Италия редица страни взеха мерки, касаещи Италия, посочват "Стампа" и "Република". Сред тези страни са Испания, Великобритания, Румъния, Хърватия, Словакия, Аржентина, Бразилия, Франция, Русия, Чехия, Кувейт, Ирак, Йордания, Литва, Египет, Черна гора, Украйна и др. Мерките касаят полети, идващи от Италия, или пътници, идващи от тази страна, посочват изданията. Сред изброените страни е и България заради спрените временно полети на авиопревозвача "България Ер".

20 ученици от Пловдив, били на обучение в Италия, са под карантина заради коронавируса

Според Валтер Ричарди, италианския представител в Световната здравна организация и нов консултант на италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанца, трябва да се направи преоценка на голямата тревога около коронавируса, защото в 95 процента от случаите болните се излекуват, а смъртните случаи са при хора, които са имали и други заболявания, посочват изданията. Те припомнят, че в един от случаите ставаше дума за пациент на диализа, в друг за онкологичноболен, в трети за пациент с инфаркт. Вчера в италиански медии се появиха и статистически данни, че от усложнения от грип в Италия умират средно на година 8000 души, посочват изданията.

"Република" цитира отправените вчера предупреждения на италианския премиер Джузепе Конте, че е нужно да се спре паниката във връзка с коронавируса.

Изданието съобщава, че от правителството е имало и обаждане до телевизия РАИ да се "охладят" информациите за коронавируса, тоест да се съобщава за коронавируса по един коректен начин, без ненужен алармизъм, който да създава паника.

Коронавирусът стигна и Южна Италия

Конте освен това предупреди, че Италия може се озове в рецесия, ако паниката във връзка с коронавируса не спре. А италианският вицепремиер и външен министър Луиджи Ди Майо обяви, че е подготвил план за борба с фалшивите новини във връзка с коронавируса, съобщава в. "Република".

Конте предупреди и, че засегнатите от епидемията от коронавируса северни италиански провинции - Павия, Лоди, Кремона и Милано съставляват 12 процента от италианския БВП и 2 процента от този на еврозоната. В района има 63 средно големи фирми с над 4000 служители, които са донесли миналата година 1,7 милиарда долара. Според премиера драстичният начин на действие досега във връзка с разпространението на коронавируса е бил фундаментален, но Конте също така предупреди, че трябва да се внимава всички мерки, които се взимат да са пропорционални и да не са контрапродуктивни.

При отказ от организирано пътуване в чужбина средствата се възстановяват

Италианските издания припомнят, че вчера премиерът, неговите министри и областните управители на всички италиански области имаха видеоконферентна среща, посветена на коронавируса. След нея Конте успокои сънародниците си и другите страни по света, че Италия е сигурна страна, че има една от най-добрите здравни системи в света. Той увери, че италианските граждани не са заплаха за света, благодарение на тази здравна система, проверките, които се правят и терапията, която се прилага.

В. "Република" припомня, че заради коронавируса е било отменено изложението на мобилни технологии в Милано, което трябваше да започне на 21 април.

Сега то ще се проведе през юни. Италия е известна с изложенията си, които водят до сделки на стойност 60 милиарда евро и които са посещавани от 20 милиона души на година. Изложителите пък са 200 000 годишно. Така че има риск паниката да засегне този сектор.

Ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Криза има и в сектора на киноразпространението заради празните сега киносалони и на спорта заради мачове, които ще се играят при закрити врата.
"Република" допълва, че заради коронавируса са били анулирани 40 процента от туристическите резервации. Туристическият сектор носи годишно на Италия 90 милиарда евро, тоест 5 процента от националния БВП и сега има риск и за този сектор.

"Месаджеро", "Кориере дела сера" и Ти Джи 24 се спират и върху вътрешнополитическите рискове. Първоначално коронавирусът сплоти управниците в Италия, но постепенно в това единство се появиха пукнатини, основно между премиера и областния управител на Ломбардия Атилио Фонтана. Причините за това бяха, че Конте намекна, че заради ситуацията с разпространението на коронавируса може да се стигне до отнемане на правомощия на областите в сектора на здравеопазването. Конте разкритикува и начина, по който болницата в ломбардийския град Кодоньо е действала в началото на появата на коронавируса там. Това породи критики срещу него от страна на Фонтана, който заяви, че ако не в Ломбардия, а в друга област беше възникнала епидемията, то ситуацията в цялата страна щеше да е сложна. Тонът между двамата е ескалирал и вчера по време на телеконферентната връзка с областните управители.

„България Ер“ отмени полетите си от и до Милано

Фонтана напуснал за кратко дискусията и само намесата на министъра на отбраната Лоренцо Гуерини, който в миналото е бил кмет на ломбардийския град Лоди и е близък на Фонтана, е помогнала за успокояване на страстите. След срещата с областните управители пък Конте призова всички областни власти да действат еднакво и координирано, за да бъде отговорът на епидемията по-ефикасен.

Стана ясно и, че планове с мерки за справяне с разпространението на коронавируса са подготвили дясната партия Форца Италия и Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига. Луиджи Ди Майо пък призова да не се отправят ненужни политически предложения, като например отлагане за април на планирания за 29 март референдум за промените в конституцията. Тези промени предвиждат намаляване на броя на депутатите в двете парламентарни камари и на пожизнените сенатори, назначавани от президента на Италия.
БТА