Николина Ангелкова
Николина Ангелкова / БГНЕС
При обявено форсмажорно обстоятелство всеки, който е предприел организирано пътуване в чужбина и се е отказал от него, може да разчита да му бъдат възстановени средствата както е предвидено в Закона за туризма. Това ще се случи, ако обстоятелството е налично към периода, в който ще бъде почивката, уточни пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с регистрираните в България туроператори във връзка с коронавируса.

Когато има форсмажорно или непредвидено обстоятелство, както е описано в ресорна евродиректива, сумата подлежи на възстановяване, уточни министърът и допълни, че в момента се тълкува какво точна е "непредвидено обстоятелство".

3,7 млрд. евро са приходите от международен туризъм в България през 2019 г.


"Предполагам, че, когато става въпрос за Италия, където има установени случаи на заразени с коронавирус, би следвало средствата да бъдат възстановени", каза Ангелкова и съобщи, че до края на деня ще стане известно тълкуванието на "непредвидено обстоятелство".

Министърът е имала среща с туроператори, които са изразили безпокойство заради създалата се ситуация с коронавируса и отражението му върху изходящия и входящия туризъм. Ситуацията е доста тревожна и тежка за туризма не само за България, а и за целия свят, коментира Ангелкова.

Ангелкова: Туристическите пътувания от Китай за България са малко

Тя напомни, че Италия е един от основните пазари за България като през 2019 г. над 250 000 българи са посетили Италия, а около 156 000 италианци - България. По данни на туроператорите около 10 000 българи са с планирани резервации в Италия до края на юни.

Очаква се на страниците на Министерството на туризма и на КЗП да бъдат подготвени общи указания за пътуванията, предвид усложнената ситуация.
БТА