Откриха официално третия мост над Босфора (СНИМКИ)
Откриха официално третия мост над Босфора (СНИМКИ) / снимки: Министерски съвет, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри тържествено третия мост през пролива Босфора, свързваш континентите Европа и Азия, предава AFP.

„Готови ли сте ?", попита Ердоган тълпа от веещи флагове наблюдатели, преди да отреже лентата на най-широкия висящ мост в света.

Откриха официално третия мост над Босфора (СНИМКИ)
netinfo

По-късно той премина по него в автобус, следван от голям конвой на силите за сигурност.

Мостът „Султан Селим", който е и едно от най-дългите висящи съоръжения в света, е част от проекта на президента за създаване на „нова Турция" с модерна инфраструктура и мащабни строителни съоръжения.

Откриха официално третия мост над Босфора (СНИМКИ)
netinfo

Дължината на основната част на съоръжението е 1408 м, ширината - 59 метра. На моста има осем платна за движение на превозни средства - по четири във всяка посока, и две железопътни линии. Двете опори на моста се издигат до 322 метра над морското равнище. Мостът е изграден от турско-италиански консорциум.

Официално строителството на моста започна през май 2013. Цената му е около три милиарда долара. Инвестициите са частни и през първите десет години съоръжението ще бъде стопанисвано от консорциум, а след това активите му ще бъдат прехвърлени към държавата. Общата стойност на строителните работи, като се включат и пътищата за достъп, инфраструктурата, компенсаторното озеленяване, стига до около 6 милиарда долара. Преминаването е платено - около 3,4 долара за леки коли и около 15 долара за камиони към Азия. От Азия към Европа е възможно да не се плаща.

Мостът е част от северната транспортна система на Турция. Благодарение на по-късите маршрути ще отпадне необходимостта от пресичане на голяма част от града и ще се спести на превозвачите и държавата около 1,75 милиарда долара годишно. Ще има и положително въздействие върху околната среда в Истанбул.

Откриха официално третия мост над Босфора (СНИМКИ)
netinfo

Междувременно министър-председателят на България Бойко Борисов присъства на откриването на третия мост над Босфора в Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба.

Откриха официално третия мост над Босфора (СНИМКИ)
netinfo