Откриха неексплоадирали бомби от Втората световна война в Лондон и Опава
Откриха неексплоадирали бомби от Втората световна война в Лондон и Опава / снимка: БГНЕС

Две германски бомби от Втората световна война бяха намерени вчера при строежи в жилищни квартали в британската столица Лондон и чешкия град Опава. Поради това се наложи съответно евакуиране на хора и и затваряне на улици.

Бомба бе открита на строеж в квартал Бърмъндзи в югоизточен Лондон. Тя е с дължина 1,5 метра и тегло 455 килограма е лежала в продължение на 70 години под старчески дом в този гъсто населен квартал на британската столица. Заради нея бяха евакуирани две училища, а също между 300 и 400 жилища и магазини.

Намирането на неексплодирали бомби от Втората световна война не е рядкост в Лондон, който между 1940 и 1941 г. е подложен на масирани бомбардировки. Лондонските пожарникари припомниха, че между 2009 и 2014 г. са били намерени седем неизбухнали бомби и пет ръчни гранати.

Строителни работници в чешкия град Опава също се натъкнаха на неексплодирала бомба.
Говорителка на полицията съобщи, че бомбата с тегло от няколко десетки килограма е била открита в гъсто населен квартал. Около 1000 души са били евакуирани, а аяколко улици в близост до мястото са били затворени. От градската управа казаха, че бомбата вероятно от Втората световна война и че полицията работи по обезвреждането й.

Източник: БТА