От понеделник Франция изисква отрицателни PCR-тестове от всички граждани от ЕС над 11 г.
От понеделник Франция изисква отрицателни PCR-тестове от всички граждани от ЕС над 11 г. / iStock/Getty Images
Съгласно информация на Министерството за Европа и външни работи на Френската република, считано от утре, 24 януари 2021 г.,  всички граждани над 11-годишна възраст, които пътуват до Франция от европейските държави (държавите-членки на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария), следва да представят отрицателен резултат от вирусологичен тест (RT-PCR), направен в рамките на 72 часа преди пътуването. 
 
Тази мярка не се отнася до пограничните работници, както и до пътуващите до Франция със сухопътен транспорт (по шосе или с влак). 
 
Всички пътуващи до Франция трябва преди качване в превозното средство да представят декларация, че нямат симптоми на заболяването COVID-19, че нямат информация в последните 14 дни преди пътуването да са били в контакт с лице с потвърдено заболяване от коронавирус, както и че се задължават да спазват 7-дневна изолация след пристигането им във Франция, като в края на този период се задължават да им бъде направен втори RT-PCR тест за Ковид-19.
 
Като мярка за борба срещу разпространението на пандемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция до стриктен минимум. В случаите, когато пътуването се налага по задължителни причини, се препоръчва на гражданите да изтеглят апликацията TousAntiCovid, да продължат да спазват т.нар. жестове бариери (спазване на социална дистанция, редовно измиване на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, проявяване на внимание при наличие на симптоми на заболяването COVID-19). 
 
Информация относно мерките срещу разпространението на COVID-19 във Франция може да бъде получена на телефон 0800 130 000, както и на интернет страницата https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus.
  
При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси: consul@ambbulgarie.fr, Embassy.Paris@mfa.bg.

Източник: МВнР