/ Istock
Руският музикален изпълнител и активист Пьотър Верзилов, който има и канадско гражданство, беше осъден задочно в Русия на осем години и половина затвор по обвинения в дискредитиране на армията и родината, предаде ДПА.

Съдия Наталия Дудар произнесе днес присъдата на 36-годишния съосновател на руската пънк група "Пуси райът". Присъдата се основава на изказванията на Верзилов, който осъди масовото клане в киевското предградие Буча, за което се предполага, че е извършено от руските войски.

Русия отрича да има каквото и да било общо с убийствата на стотици цивилни. Верзилов напусна Русия много преди да започне войната в Украйна.

В началото на миналия месец активистът обяви, че се е присъединил към украинските въоръжени сили, за да се бори с нашествениците, нахлули в Украйна през февруари миналата година. Той каза пред руския журналист и водещ със собствен блог в интернет Юрий Дуд, че иска да помогне на Украйна срещу Русия.

Руски съд призова две деца да свидетелстват срещу майка си, обвинена в дискредитиране на армията

Верзилов се оттегли от новинарския портал "Медиазона", който създаде, за да избегне критиките за пропаганда в полза на Киев. Той отбеляза, че медията трябва да продължи да отстоява позициите на независимата и безпартийна журналистика.

Със своята група за протестни акции "Война", действаща предимно със средствата на уличното изкуство, Верзилов дълго време беше един от най-известните политически активисти в Русия. Пънк-рок групата "Пуси райът", на която той е съосновател, също стана световноизвестна и също осъждаше политиката на "Кремъл" и дългогодишните репресии на дисидентите с острия език на текстовете на песните си и с видеоклиповете към тях, посочва ДПА.

Феминистката група съвсем наскоро пусна нова антивоенна песен с видеоклип под името "Лебедово езеро" за отражението на руското нашествие върху децата. Песента е по мотиви от балета "Лебедово езеро" на Пьотър Чайковски. 
 
Иво Тасев/БТА