Осъдиха суданка на линчуване с камъни заради прелюбодеяние
Осъдиха суданка на линчуване с камъни заради прелюбодеяние / снимка: Reuters, архив

Млада суданка беше осъдена на убийство с камъни за прелюбодеяние - рядък случай за ислямския режим в Судан, съобщиха две международни правозащитни организации, цитирани от АФП.

Според „Хюман райтс уоч” Интисар Шариф Абдалах, която вероятно все още не е навършила 18 години, е била осъдена през април в района на столицата Хартум и е вкарана в затвора с бебето си. Нейният случай е сериозно нарушение на местните и международни закони, подчертава правозащитната организация. Според „Амнести интернешънъл” момичето е на 20 години и е било осъдено на 13 май. Случаят не е отразен в официалните судански медии.

Интисар Абдалах е била осъдена по силата на разпоредба в наказателния кодекс на Судан, която предвижда линчуване с камъни за извършителите на прелюбодеяние, посочва "Хюман райтс уоч". Съдията основал присъдата си само на самопризнанието на жената, която проговорила, след като била бита от член на своето семейство. Тя нямала нито адвокат, нито преводач, от какъвто имала нужда, тъй като арабският не е майчиният й език, разкрива БТА.

Според „Хюман райтс уоч” Судан е една от седемте страни в света, в които линчуването с камъни се прилага като наказание.