Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус бе признат за виновен за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп и бе осъден на шест години затвор.

Спортистът няма да обжалва присъдата, разкри адвокатът му Андрю Фосет.

"Уважаваме решението на съдия Масипа и няма да обжалваме. Оскар ще излежи присъдата си", обясни Фосет.

Обвиненият в убийство лекоатлет Писториус се разплака в съда

Все още обаче не е ясно дали няма да има обжалване от прокуратурата, която искаше не по-малко от минималните според закона 15 години затвор.

Голяма част от общността в Южна Африка също публично изрази настояване за по-тежка присъда.

Трагедията в дома на Писториус се разигра в нощта на 14 февруари 2013 г. Лекоатлетът застреля в дома си 29-годишната манекенка и по-късно обясни, че я е взел за крадец. Стеенкамп бе простреляна в главата, едната ръка и гърдите.

На 21 октомври 2014 г. Писториус бе осъден на пет години затвор, но бе освободен предсрочно от затвора една година по-късно и поставен под домашен арест.

Пускат Писториус от затвора, остава под домашен арест

Върховният съд на ЮАР на 3 декември миналата година удовлетвори протеста на прокуратурата срещу присъдата на Писториус и го призна за виновен в предумишлено убийство. През март конституционният съд отказа на параолимпиеца да обжалва решението на върховния съд.

Отхвърлиха и последната жалба на Писториус

Според съда и прокурорите по делото до предишната присъда за непредумишлено убийство се е стигнало вследствие на неправилно тълкуване на закона, както и поради погрешното отхвърляне на някои от доказателствата.

Източник: БГНЕС