Осъдиха на доживотен затвор саудитец, искал да убие Джордж Буш-младши
Осъдиха на доживотен затвор саудитец, искал да убие Джордж Буш-младши / снимка: sxc.hu

Роден в Саудитска Арабия колежанин беше осъден днес на доживотен затвор в САЩ, защото се опитвал да направи бомба, за да води Свещена война (джихад), предаде АП.

22-годишният Халид Али ад Даусари беше осъден в щата Тексас, където през юни съдебните заседатели го признаха за виновен за опит да използва оръжие за масово унищожение. Според прокурори той събирал материали за направата на бомба и проучвал възможни мишени, включително дома на бившия президент Джордж Буш-младши.

Ад Даусари дошъл законно в САЩ, за да следва инженерна химия. ИТАР-ТАСС съобщава, че той е бил арестуван, след като химическа компания уведомила ФБР за покупката на концентриран фенол, който попада в списъка с потенциално опасни вещества. Съединението може да се използва за добиване на експлозивния тринитрофенол или пикринова киселина.

Когато поръчал веществата, Ад Даури заявил, че те му трябвали за негова лична изследователска работа. При обиска в дома му били открити и списъци с адресите на няколко десетки лица, които според версията на следствието са били потенциални цели на терориста, отбелязва ИТАР-ТАСС. На персоналния му компютър са намерени също адресите на атомна електроцентрала и дома на Буш-младши в Далас, допълва БТА.

По време на целия процес защитата настояваше, че Ад Даусари не е сглобил бомба, така че било безсмислено да се говори, че имал намерение да причини вреди на когото и да било. Прокуратурата от своя страна твърдеше, че истинската цел на пребиваването на саудитеца в САЩ, който бил повлиян от екстремистките възгледи на Осама бин Ладен, била не да учи, а да убива американци.