Осъдиха двама бивши директори на „Юкос” на 11 и 12 години затвор
Осъдиха двама бивши директори на „Юкос” на 11 и 12 години затвор / netinfo

Басманният съд в Москва осъди директорите на две дъщерни на „Юкос” дружества на 11 и 12 години затвор за присвояване на 13 млрд. долара, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Бившият заместник-директор на дирекцията за външните задължения на „Юкос” Владимир Переверзин и бившият генерален директор на дъщерната фирма "Ратибор" Владимир Малаховски са признати за виновни в присвояване на имущество в особено големи размери и пране на пари. Переверзин е осъден на 11, а Малаховски – на 12 години затвор, предаде БТА.

Двамата бивши директори са обвинени, че са купували петрол на изкуствено занижени цени от три филиала на „Юкос” – „Юганскнефтгаз”, „Самаранефтгаз” и „Томскнефт” и след това са го препродавали на завишени цени.

По данни на следствието общата сума на присвоените средства е 13 млрд. долара, като 8,5 млрд. долара от тях са били легализирани.

Както съобщи държавният прокурор по делото, съдът е удовлетворил и трите иска на потърпевшите компании – на „Самаранефтгаз” за 77 млрд. рубли, на „Юганскнефтгаз” – за 170 млрд. рубли и на „Томскнефт” – за 93 млрд. рубли.

Защитата заяви, че присъдата е необоснована и обяви намерението си да я обжалва на по-висока инстанция. Прокуратурата от своя страна обяви, че е доволна от присъдата, а Владимир Переверзин нарече решението на съда "абсурд".