Организатори на атентатите в Париж ликвидирани в Рака
Организатори на атентатите в Париж ликвидирани в Рака / Thinkstock/Getty Images

Ключови фигури от терористичната групировка "Ислямска държава", организирали атентатите в Париж на 13 ноември м.г., са били ликвидирани при въздушен удар на международната коалиция по сирийския град Рака, съобщи Пентагонът.

"Тримата убити са работили съвместно, за да подготвят и улеснят нападения срещу западни цели, когато са били поразени от въздуха", каза говорителят на Пентагона Питър Кук.  Тримата ислямисти са били убити на 4 декември в джихадистката крепост Рака в Сирия.

Как би изглеждала Германия под управлението на „Ислямска държава" (ВИДЕО)

Убитите са Салахедин Гурмат и Сами Джеду, които са организирали атентатите в Париж, отнели живота на 130 души. Те са били близки сътрудници на говорителя на ИД и ръководител на външните операции на джихадистите Абу Мухамад ал Аднани, убит при въздушен удар през август.

Третият ликвидиран сега - Уалид Хаман, е бил бъдещ атентатор самоубиец, осъден задочно в Белгия за осуетен престъпен заговор през 2015 г. И тримата са били част от мрежата начело с Бубакер ал Хаким - тунизиец, убит при въздушен удар миналия месец.

От 2014 г. насам водената от САЩ международна коалиция поразява цели, свързани с ИД в Ирак и Сирия, и принуждава екстремистите да се изтеглят от обширни райони и да се окопаят в два града - Мосул в Ирак и Рака в Сирия.

Източник: БГНЕС