/ Gulliver/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли примата на европейското право над националните законодателства на държавите членки, предаде Ройтерс.

Така той изрично взе страната на Полша, говорейки на пристигане в Брюксел за срещата на върха на ЕС, обсъжданията на която се очаква да бъдат доминирани от спора за върховенството на закона.

"Фактите са много ясни: Приматът на правото на ЕС изобщо не се споменава в договора (за Европейски съюз)", каза Орбан пред репортери и нарече идеята за налагане на санкции срещу Полша "нелепа". Той обвини европейските институции, че "заобикалят правата" на националните парламенти и правителства и "променят договора (за ЕС) без да имат каквато и да било легитимна власт да правят това".

Унгарският премиер отхвърли и плановете на съюза за борба с климатичните промени, като ги нарече "утопична фантазия" и намекна, че "зелените" мерки са отговорни за повишаването на цените на енергията в Европа.

"Здравият разум е от едната страна, а фантазията - от другата. И утопичната фантазия ни убива - това е и проблемът с цените на енергията", каза Орбан.

Според анализатори и Европейската комисия основната причина за високите цени на електроенергията в Европа е покачването на цената на газа, а пазарът на въглеродни емисии в ЕС е допринесъл за до една пета от поскъпването на тока, отбелязва Ройтерс. Брюксел предложи пакет от нови политики за климата, който ще трябва да бъде обсъден и одобрен от страните от ЕС преди да влезе в сила.
БТА