Опънаха палатков лагер на Майдана в Киев, искат оставка на правителството
Опънаха палатков лагер на Майдана в Киев, искат оставка на правителството / БГНЕС

Стотина националистически активисти разпънаха днес палатки в центъра на Киев, за да окажат натиск за отстраняване на правителството на Арсений Яценюк, дошло на власт преди две години след месеци на масови протести, предаде АП.

Националистите се присъединиха към около 200 антиправителствени демонстранти на Площада на независимостта, известен като Майдан. Някои от протестиращите палеха огньове в кошчета за отпадъци, за да напомнят за варелите с огън, на които са грееха демонстрантите на същия площад в началото на 2014 г.

Днес някои от протестиращите влязоха в леки стълкновения с полицията, която не допусна до площада камион с елементи за изграждане на сцена. Други идваха на Майдана, за да положат цветя и запалят свещи в памет на загиналите в хода на протестите срещу режима на президента Виктор Янукович.

Опънаха палатков лагер на Майдана в Киев искат оставка на правителството
netinfo

Опънаха палатков лагер на Майдана в Киев искат оставка на правителството
netinfo

Янукович избяга в Москва на 21 февруари 2014 г., а ден преди това над 50 души загинаха в района на площада от снайперистки огън. След свалянето на Янукович Русия превзе Крим, а проруски сепаратисти в две източни области започнаха война с подкрепата на Москва. Сраженията в Донецката и Луганската област отнеха живота на повече от 9000 човека, преди да бъде сключено примирие преди около година, припомни АП.

Въпреки че мнозина киевчани са разочаровани от правителството на Яценюк, малцина подкрепят призивите за нова революция, заключава агенцията.

През последните седмици политическото напрежение в Украйна се засили, а миналата седмица президентът Петро Порошенко призова за оставка на правителството. Но Яценюк оцеля в парламентарен вот на недоверие.

Източник: БТА