/ ThinkStock/Getty Images
Авиокомпания „Ер Франс“ информира клиентите си, че е имало бактерия листерия в сандвичи с риба тон, предложени в девет полета до презокеански дестинации в периода 21-24 май, предадоха Франс прес и ТАСС.
 
„Ер Франс“ била информирана за наличието на листерията в сандвичите от компанията „Сервер“, която доставяла храната на борда на нейните самолети.
 
Сандвичите с риба тон, заразени с листерия, са били предлагани в класите Икономична и Премиум икономична на полети, потеглили от Париж и пътуващи за Дубай, остров Реюнион, Акра, Нджамена, Бамако и Абуджа.
 
Засегнатите пътници са били информирани по имейла от „Ер Франс“. Засега няма случаи на заболели от листериоза.
 
Сандвичите, които са били произведени от компанията „Ер Фуд“ и после доставяни на борда от Сервер, са били изтеглени от мрежата на „Ер Франс“, както и всички други храни на „Ер Фуд“.
 
Листериозата е потенциално сериозно заболяване, особено при децата, възрастните и бременните жени. То поразява централната нервна система и може да предизвика менингит и енцефалит, допълва ТАСС. Инкубационният период може да достигне осем седмици, припомня Франс прес. Симптомите са треска и евентуално главоболие. Болестта се предава основно чрез прием на заразени храни.
 
„Ер Франс“ се извинява на клиентите си и препоръчва на онези от тях, при които се забележат симптоми на листериоза, да се обърнат към личните си лекари.
 
Компанията е предоставила на хората, пътували с гореспоменатите полети, и телефони за контакт. От Франция той е 0800091091, а от чужбина +33144180692. Линиите са отворени от 8 до 22 ч. парижко време.
БТА