Хуманитарната агенция на ООН предупреждава, че около 5,7 милиона пакистанци, оцелели от наводненията, ще се изправят пред сериозна хранителна криза през следващите три месеца, предаде Асошиейтед прес.

Националната служба за управление на кризи и бедствия съобщи, че наводненията, предизвикани от необичайно силни мусонни дъждове, са взели 1695 жертви и са засегнали 33 милиона души. Нанесени са също така щети на повече от 2 милиона жилища, а стотици хиляди са принудени да живеят в импровизирани палаткови лагери.

Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности заяви в събота, че се очаква настоящите наводнения да изправят 5,7 милиона души в Пакистан пред продоволствена криза между септември и ноември. Световната здравна организация заявява, че 16% от пакистанското население е живяло в умерена или тежка продоволствена несигурност още преди наводненията.

Според правителството на Пакистан няма притеснения относно доставките на храна, тъй като запасите от пшеница са достатъчни, за да издържат до следващата реколта и че ще има по-голям внос.

Пакистан твърди, че наводненията са причинили щети на икономиката му за около 30 милиарда долара. Потопът е отнесъл хиляди километри пътища, унищожил е 440 моста и е прекъснал железопътния трафик. Пакистанските железници съобщават, че са започнали да възстановяват влаковата услуга от Синд до други градове след ремонт на някои от релсите, повредени от наводненията. 
БТА